pátek 28. listopadu 2014

Medové perníčky



Každý rok, měsíc před Vánoci jezdím k tetě a strejdovi na chatu, kde se schází příbuzní a kamarádi, aby společně přes víkend napekli perníčky. Letos tomu nebylo jinak. První den začíná už v půl deváté pečením. Teta nám den předem každému připraví jednu várku těsta a jedno tvrdší na chaloupku a podobné věci. Nutno říci, že jsem zatím jediná, kdo je na své těsto sám, ostatní mají za pomocníky děti, nebo jako bratranec kamarádky. Příští rok snad také budu mít pomocné ruce v podobě mého přítele. 
Dopoledne vykrájíme, co se nám jen líbí a odpoledne přijde nejvíce práce, mnohahodinové zdobení, v kterém často pokračujeme i v neděli. Letos mi to šlo neobvykle rychle a v neděli dopoledne bylo vše nazdobeno. Jindy odjíždím večer ještě s nenazdobenými perníky.
 
Perníky občas peču i s kamarádkou během prosince, a tak už i mé zdobení je trochu lepší, než tomu bylo na začátku. Medové perníčky od tety Haničky jsou ty nejlepší a jsou u nás velice oblíbené, proto se s vámi chci podělit o recept a o radost z nazdobeného cukroví.

annebake.blogspot.cz/2014/11/medove-pernicky.html

Co budeme potřebovat:

 Těsto
  • 3 vejce
  • 150g moučkového cukru
  • 100g medu
  • 50g rozpuštěného tuku (Hery, másla)
  • 1a1/2 kypřícího prášku do perníku
  • 500g hladké mouky
 Na pomašlování
  • 1 vejce
  • l žíce kakaa
Poleva
  • 140- 160g moučkového cukru
  • 1 bílek
  • pár kapek citronové šťávy
  • 1 lžička solamilu
Suroviny dáme do mísy a pokud máme, necháme prohníst v kuchyňském robotu, nebo pokud nemáte jako já, smíchejte vše ručně. Těsto by se nemělo příliš lepit a mělo by být hezky vláčné. Takto vzniklé těsto pomoučněte a nechte v chladu pod utěrkou ležet do druhého dne.  Druhý den rozválejte těsto na pomoučněném vále na placku o výšce několika milimetrů a vykrajujte vámi zvolenými vykrajovátky. Vykrojené cukroví pečeme na pečícím papíře při 180°C, dokud jeho okraje mírně neztmavnou, tedy asi 8 minut.  Ještě horké perníčky potřete rozmíchaným vejcem s kakaem, perníčky se pak krásně lesknou.

Po vychladnutí můžeme cukroví zdobit bílkovou polevou. Tu vytvoříte zašleháním prosátého moučkového cukru do bílku s citronovou šťávou, dokud není poleva dostatečně tuhá. Nakonec přimícháte i lžičku solamilu, dává se tam aby se poleva nedrolila a při zdobení se i méně hrudkuje. Polevu si můžete dát do zdobících sáčků se špičkou s malým průměrem, nebo do zipového pytlíku kterému odstřihnete růžek. Další variantou je vyrobit si papírový kornoutek z pečícího papíru a odstřihnout mu malou špičku.


Perníčky se dělají jako jedno z prvních cukroví, aby do Vánočních svátku stačily změknout.


Tip
Chcete-li aby perníčky byly barevné, místo kakaa přidejte do vejce  potravinářské barvivo.
Obarvit se dá samozřejmě i poleva. Pokud používáte práškové barvivo, rozmíchejte ho nejdříve v trošce vody a až pak přidejte do polevy.
Perníčky dozdobte i jinými ozdůbkami, například cukrovými kuličkami nebo vločkami, ty určitě před vánoci najdete ve všech obchodech.


Vaše Annebake

Žádné komentáře:

Okomentovat